dissabte, 10 de maig del 2014

250 persones van escoltar Xavier Melgarejo


Ahir Xavier Melgarejo va fer una conferència sobre el sistema educatiu finlandès organitzada pel grup de voluntaris MenorcaEdu21. Hi van assistir unes 250 persones. Quan va acabar els comentaris més freqüents eren:
"m'he emocionat""necessitava sentir el que ha dit" "ara tenc esperança en el futur"

Així estava la sala 30 minuts abans de començar


Xavier Melgarejo va explicar que el fet que Finlàndia sigui el millor sistema educatiu d'Europa no ha caigut del cel. És el fruit de 4-5 anys de diàleg (els anys 70) que va desembocar en un Pacte educatiu que ha donat una llei d´Educació que s'ha mantingut durant 40 anys. No és fruit de la casualitat ni menys de la meteorologia o cultura del país (va demostrar amb dades com els seus veïns Suècia, Noruega i Dinamarca obtenen uns resultats similars als espanyols en competències, tot i invertir més). 

La diferència de Finlàndia està en un Pacte que es va sostenir sobre dues conviccions: 
  1. Protegir l´infant, per tant protegir les mares. Liderar una Societat del coneixement combinada amb un Estat del Benestar.
  2. Defensar la cultura i la llengua pròpia (davant les amenaces de Rússia i Suècia) com el tresor principal del país. L´educació es considera l´eix del futur.
Per què funciona tan bé el sistema educatiu finès?

Perquè el canvi no s´ha sostingut només sobre el sistema educatiu sinó sobre el sistema familiar, i sistema social. A cada engranatge s´hi fan tasques educatives. Si la família no compleix una part, ningú més que ells ho poden fer. Una altra l´escola. Una altra les entitats socioculturals (biblioteques, esplais....)....
Cada part contribueix a una part de l´educació. És com una construcció en cadena.

Trobareu  els apunts  de la seva conferència dins aquest enllaç i també a Twitter, al hashtag #MeFin21
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada